неділю, 15 січня 2017 р.

Зі святом Wikipedia

      День Народження - це завжди свято, радість та безліч подарунків. Й своє День Народження маєш не лише ти, допитливий розумнику, й не лише тато, мама, сестричка або ж братик. Таке свято, як виявляється, мають й всі речі, наприклад ручка, книга... Та зараз не про це... 

     15 січня - своє народжеення, а точніше створення відзначає один з найрозумніших сайтів - ВІКІПЕДІЯ. Вікіпе́дія (англ. Wikipedia, МФА: [ˌwɪkɪˈpiːdɪə]) — загальнодоступна вільна багатомовна онлайн-енциклопедія, якою опікується неприбуткова організація «Фонд Вікімедіа».

     Заснували Вікіпедію американці Джиммі Вейлз та Ларрі Сенґер рівно 16 років тому. За цей час амбітний проект переріс у найбільшу інтернет-енциклопедію у світі.
 Джиммі Вейлз           Ларрі Сенґер

Тримається Вікіпедія  на волонтерах, які пишуть для неї статті. Зробити свій допис може кожен охочий. Для цього не обов'язково бути науковцем.  У 2004-му з'явилися і перші статті українською. З цього часу їх кількість зросла до майже 613 тисяч.

Тих, хто пише статті для вільної енциклопедії, називають вікіпедистами. У 2014-му найкращим з них став українець, герой "Небесної сотні" Ігор Костенко. Це звання засновник сайту присвоїв йому посмертно. За два з половиною роки хлопець написав понад 280 статей та зробив більше 1600 правок.

Немає коментарів:

Дописати коментар